Mandarintorta
Ez a mandarintorta lisztmentes, tejmentes, cukormentes... álomfinom, ja és elronthatatlan!!! Ha ilyet lehetne venni cukrászdában, néha be is mennék.
Jó hír: a cocomas kókuszkrémet könnyen kemény habbá lehet verni, ha elég hideg! És a mandarinsziruppal nagyon finom! (Persze ha fogyasztasz tejtermékeket, akkor mascarponéval is készítheted)
Hozzávalók a tésztához:
- 310 g mandulaliszt (vagy fele mandulaliszt, őrölt mandula, fele darált dió, nekem így volt otthon, vegyesen)
- 3 mandarin, 1 ek. víz
- 200 g cukornak megfelelő édesítő (én Dia-Wellnes paleo sweet folyékony édesítőt választottam (inulin, víz, stevia) és egy kicsi mézet
- 6 egész tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- mk. őrölt kardamom (elhagyható, de nagyon finom, amúgy a "szív gyógyszere" és Karácsony illata van)
Hozzávalók a mandarinos sziruphoz:
- 3 mandarin leve
- 2 kupaknyi rum (elhagyható)
- 2 ek. paleo sweet, 2 ek. méz
Hozzávalók a krémhez:
- 200 ml hideg cocomas (vagy ha Neked lehet, akkor mascarpone)
- 3 tk. mandarinszirup
- 1 ek. paleo sweet
- 1 ek. méz
(Minél tovább hűtöd, annál szilárdabb, keményebb a krém akár cocomasból, akár mascarponéból)
Az oldalára pirított, durvára tört dió, vagy mandulaforgács kerül.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Elkészítés:
A mandarinokat meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk és a vízzel néhány percig főzzük. Botmixerrel összezúzzuk.
Az egész tojásokat az édesítővel (használhatsz xilietet, eritritet, vagy a négyszeres erősségű eritrtet steviával,) habosra keverjük. A mandulalisztet (darált diót) keverd össze a sütőporral, sóval, majd add a felvert tojáshoz, keverd össze, majd add hozzá a mandarint.
24 cm kapcsos tortaformát bélelj ki sütőpapírral (az oldalát is) és öntsd bele a masszát. 35-40 percig kell sütni, ha nagyon pirulna, barnulna, az utolsó 10 percben takard le alufóliával. Rácson hűtsd ki!
A sziruphoz tegyél minden hozzávalót egy lábosba és közepes hőfokon 5-6 perc alatt forrald össze, majd tedd félre hűlni egy kicsit. A nagyon hideg cocomast verd habbá (vagy mascarponét, ha azt használtál). Keverj hozzá a kihűlt mandarinszirupból 3 teáskanállal és édesítsd egy kicsit, ha kell.
A teljesen kihűlt piskótát locsold meg a megmaradt mandarinsziruppal (az oldalát is bekenheted), majd finoman, rusztikusan csorgasd rá a krémet és egy kanál hátuljával kicsit formázd meg.
Néhány gerezd mandarint tegyél rá díszítésnek és az oldalára tapassz a pirított mandulából, vagy dióból.
Elképesztően finom!
Remélem tetszett és megsütöd!